Uusia tuulia - Kristillisestä yhteisöllisen asumisen hankkeesta Elonpiiri-idea


Suurpellon kappelin suunnitelmien innoittamana syntyi v. 2008 alussa seurakuntalais-aloitteena ajatus asuintalosta kappelin yhteydessä tai laajemmasta alueesta, jossa olisi mahdollisuus itsenäiseen asumiseen ja samalla monimuotoiseen yhteiseen toimintaan (päivittäisiä rukoushetkiä, yhteistä ateriointia, oleskelutiloja, pyykkitupa, kirjasto-huone) Hanketta valmisteltiin Olarin seurakunnan ja Kirkon kasvuryhmät ry:n yhteistyönä. Tarkemman selvittelyn johdosta Suurpellon tontti osoittautui liian pieneksi ja rakentaminen kalliiksi.

Kesällä tutkittiin kirkon tonttia mahdolliseksi seniorien yhteisötalon paikaksi yhdessä toipilasmajatalon kanssa. Asiaa valmistelemassa olivat edellisten lisäksi Espoon seurakuntien kiinteistövirasto, Ex Veteris Nova ry ja S-asunnot. Hanke herätti suurta innostusta. Aktiivisia hankkeesta kiinnostuneita, mahdollisia tulevia asukkaita tai toimijoita oli kolmisenkymmentä. Kirkon arkkitehdit puolsivat asiaa, sillä se vastaisi heidän alkuperäistä ideaansa keskiaikaisesta kirkonmäestä. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan löytynyt mahdollista kulkuyhteyttä tontin rakentamattomaan osaan eikä pysäköintitiloille.

Syksyllä löydettiin mahdolliseksi tontiksi seurakuntayhtymän omistama Malminmäen alue, jonne voisi rakentaa useampia taloja. Yhteistyökumppaneiksi edellisten lisäksi tulivat asukasyhdistys Kukkumäki ry ja Asuntosäätiö alueen maanomistajana. Yhden asuintalon ajatus laajeni käsittämään koko kaavoittamatonta aluetta. Hanketta edistämään perustettiin uusi yhdistys Elonpiiri ry.

Hanketta esitettiin Ympäristöministeriön ja ARA:n järjestämään Lähiöiden kehittämisohjelmaan.

Aktiivisen hankkeen eteenpäin viemisen lisäksi Haukikappelissa kokoontui kerran kuukaudessa kaikille yhteisöllisestä elämästä kiinnostuneille avoin ryhmä, jossa oli mahdollisuus tutkistella omia unelmiaan ja tarpeitaan, tutustua toisiin ihmisiin ja ja harjoittaa yhteistä rukousta. Kokoontumisia on tarkoitus jatkaa.

Hanketta työstetään koko ajan yhä kasvavan joukon yhteisen unelman toteuttamiseksi sekä Malminmäessä että mahdollisissa muissa paikoissa eri puolilla Espoota. Idea keskiaikaisen kirkonmäen rakentamisesta Olarin kirkon tontille on hyvä pitää mielessä, jos metron valmistuminen muuttaa kaavoitusta ko. alueella. Myös Suurpellon osalta yhteistyötä alueen rakennuttajien kanssa on tarkoitus jatkaa.